Komuniké z 10. riadneho rokovania Mestskej rady v Prešove

09.10.2009 Prešov

Vo štvrtok 8.10.2009 sa uskutočnilo 10. riadne rokovanie Mestskej rady v Prešove.
Prítomní poslanci prijali k programu rokovania nasledujúce závery:

Návrh Plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2010 s výhľadom na roky 2011-2012 predložila Marta Martausová, vedúca strategického odboru MsÚ.
Predložený návrh plánu bol tvorený v nadväznosti na Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Prešov na roky 2008-2013 a obsahuje rozostavané stavby prechádzajúce z roku 2009, stavby financované zo zdrojov Európskej únie a kofinancované mestom Prešov, stavby celomestského významu, stavby dopravných komunikácií vrátane súvislých opráv rozsahom patriace do investícií mesta a ďalšie stavby podľa požiadaviek obyvateľov mesta, výborov v mestských častiach a ostatných odborov MsÚ v Prešove.
Poslanci Mestskej rady v Prešove vzali materiál na vedomie s pripomienkami, ktoré odporučili zapracovať do predloženého návrhu. Upravený materiál odporučili na nasledujúce rokovanie Mestskej rady.

Návrh na podanie projektu „Prešov – Caraffova väznica, NKP, Mestská galéria“ predložila Marta Martausová, vedúca strategického odboru MsÚ. Materiál bol predložený s účelom prerokovania a odporučenia na schválenie MsZ v Prešove v súvislosti s možnosťou uchádzania sa o nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu vo výške 13 198 351,23 €, pričom spoluúčasť mesta na tomto projekte by bola 5 % z celkových oprávnených výdavkov, t.j. 22 934,40 €.
K návrhu radní neprijali uznesenie.

Návrh na zápis do evidencie pamätihodností mesta Prešov predložila Kvetoslava Komanická, vedúca odboru školstva, kultúry a športu MsÚ.
Zo zákona č. 49/2002 Z.z. o ochrane pamiatkového fondu vyplýva obciam povinnosť viesť evidenciu pamiatkového fondu na svojom území, zároveň však aj možnosť utvorenia a vedenia evidencie pamätihodností mesta. Mesto Prešov s cieľom vytvoriť evidenciu pamätihodností vyzvalo občanov mesta, inštitúcie a cirkvi predkladať návrhy na zaradenie nehnuteľností, hnuteľných vecí, kombinovaných diel prírody a človeka a historických udalostí, ktoré následne z dodaných 128 návrhov vybrala 35, ktoré navrhuje zaradiť do evidencie pamätihodností mesta. Vytvorenie tejto evidencie má zvýšiť atraktivitu mesta a možnosti uchádzať sa o finančné príspevky zo štrukturálnych fondov.
Materiál poslanci Mestskej rady zobrali na vedomie a odporučili Mestskému zastupiteľstvu v Prešove schváliť navrhované nehnuteľnosti, hnuteľné veci, kombinované diela prírody a človeka a historické udalosti, ktoré sa viažu k histórii a osobnostiam mesta Prešov za pamätihodnosti mesta Prešov.

Informatívnu správu o súčasnom stave a spracovaní Kroniky mesta predložila Kvetoslava Komanická, vedúca odboru školstva, kultúry a športu MsÚ. Takáto správa sa predkladá raz ročne Mestskej rade v Prešove a zachytáva stav spracovania kroniky za uplynulé obdobie.
Materiál poslanci Mestskej rady v Prešove zobrali na vedomie.

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. ... .. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku. Od schválenia VZN č.81/1998 bol zákon č. 178/1998 Z.z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovaní služieb na trhových miestach a zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní niekoľkokrát novelizovaný. Zmeny týchto zákonov vyvolali potrebu vydať nové VZN. Ďalším dôvodom na jeho vydanie je zmena trhových miest na území mesta Prešov a ich prevádzkový a predajný čas, rozšírenie okruhu výrobkov, ktorých predaj na trhových miestach je zakázaný.
Mestská rada vzala predložený materiál na vedomie a odporučila poslancom Mestského zastupiteľstva návrh VZN prerokovať a schváliť.

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. ... ... , ktorým sa vydáva Trhový poriadok správcu MSS Prešov, s.r.o. predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku. Jednou z povinností, ktorú stanovuje VZN mesta o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, je vypracovanie trhového poriadku, ktorý po schválení MsZ vydá ako osobitné VZN. Doposiaľ trhový poriadok nebol ako VZN mesta Prešov prijatý.
Mestská rada vzala predložený materiál na vedomie a odporučila poslancom Mestského zastupiteľstva návrh VZN prerokovať a schváliť.

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. ... ... , ktorým sa vydáva Trhový poriadok správcu Technické služby mesta Prešov, a.s. predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku
Mestská rada vzala predložený materiál na vedomie a odporučila poslancom Mestského zastupiteľstva návrh VZN prerokovať a schváliť.

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. ... ... , ktorým sa vydáva Trhový poriadok správcu PKO Prešov predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku.
Mestská rada vzala predložený materiál na vedomie a odporučila poslancom Mestského zastupiteľstva návrh VZN prerokovať a schváliť.

Koncepcia adaptívneho riadenia verejného osvetlenia vo väzbe na znižovanie finančných nákladov na prevádzku verejného osvetlenia mesta Prešov predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku. Materiál obsahoval návrh na vloženie investície zo strany prevádzkovateľa verejného osvetlenia v objeme 330 119 € vrátane DPH do majetku mesta Prešov za predpokladu predĺženia trvania zmluvného vzťahu o 15 rokov v súlade s článkom XII. bodom 2.5 rámcovej zmluvy.
V súvislosti s riešením finančnej situácie mesta vo vzťahu k bežným, resp. kapitálovým výdavkom z mestského rozpočtu, mesto Prešov požiadalo správcu siete verejného osvetlenia IL Prešov, s.r.o. o spracovanie odborného vyjadrenia k možnosti realizácie krokov smerujúcich k znižovaniu nákladov na verejné osvetlenie. Spracovaná koncepcia priamo nadväzuje na predchádzajúce už zrealizované kroky smerujúce k vybudovaniu a následnému prevádzkovaniu modernej siete verejného osvetlenia, ako technologická nadstavba jestvujúceho systému v meste. Podľa vyjadrenia prevádzkovateľa je v meste Prešov možné dosiahnuť zníženie spotreby elektrickej energie spotrebovávanej vo verejnom osvetlení za dodržania platných technických noriem a bez zníženia bezpečnosti občanov a zvýšenia kriminality v meste a to úpravou prevádzkových časov a ovládaním intenzity osvetlenia.
Mestská rada zobrala materiál na vedomie a odporučila Mestskému zastupiteľstvu v Prešove navrhovanú koncepciu schváliť.

Návrh plánu opráv pre obchodnú spoločnosť PREŠOV REAL, s.r.o. , na rok 2009 predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku.
Na základe uznesenia MsZ č. 416/2009 zo dňa 15.7.2009, ktorým MsZ v Prešove uložilo prednostovi MsÚ vykonať všetky potrebné úkony k realizácii plánovaných opráv na bývalej ZŠ Bernolákova 21, bol predložený návrh plánu opráv pre spoločnosť Prešov REAL, s.r.o. , ktorá spravuje objekt bývalej základnej školy na Bernolákovej ulici. Objekt základnej školy bol daný do dlhodobého nájmu Gymnáziu bl. P. P. Gojdiča, Martina Benku 7/A, Prešov, na základe uznesenia MsZ č. 347/2009 zo dňa 25.3.2009 v znení uznesenia č. 416/2009 na dobu 20 rokov. Za účelom fyzického odovzdania priestorov do nájmu nájomcovi bolo potrebné tieto priestory uviesť do prevádzkyschopného stavu vykonaním nevyhnutných opráv.
Mestská rada zobrala materiál na vedomie a odporučila Mestskému zastupiteľstvu v Prešove návrh plánu opráv schváliť.

Návrh zmeny financovania investičných akcií pre obchodnú spoločnosť DPmP, a.s. na rok 2009 predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku. Predložený návrh je následkom návrhu krátenia finančných prostriedkov vo výške 331 939,19 €, a to z pôvodného finančného krytia z rozpočtu mesta vo výške 1 194,98 tis. € (36 000 tis. Sk) schváleného MsZ dňa 25.2.2009 uznesením č. 340/2009.
Mestská rada vzala materiál na vedomie a odporučila poslancom MsZ predložený návrh schváliť.

Návrh na riešenie situácie v IPZ Prešov, a.s. predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku. Materiál obsahoval informácie o súčasnom stave implementácie projektu Priemyselný park IPZ Prešov – Záborské.
Mestská rada zobrala predložený materiál na vedomie a odporúča materiál prerokovať na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove.

Návrh na schválenie člena predstavenstva obchodnej spoločnosti v IPZ Prešov, a.s. predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku.
Dňa 9.9.2009 mesto Prešov ako jediný akcionár IPZ Prešov, a.s. vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta predsedu predstavenstva tejto obchodnej spoločnosti. Do záverečného termínu doručovania prihlášok nebola na adresu MsÚ doručená žiadna prihláška na vyhlásené výberové konanie. Vzhľadom k tomu primátor mesta Prešov oslovil profesionálneho manažéra prípravy priemyselných parkov Ing. Petra Braného s návrhom na spoluprácu pri implementácii a riadení priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské.
Mestská rada vzala na vedomie návrh na schválenie predsedu predstavenstva Ing. Petra Braného ako zástupcu mesta v predstavenstve akciovej spoločnosti IPZ Prešov, a.s. a tento návrh odporúčajú prerokovať Mestskému zastupiteľstvu v Prešove.

Návrh na schválenie majetkových prevodov predložila Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku. Návrh poslanci Mestskej rady zobrali na vedomie a odporučili Mestskému zastupiteľstvu návrh prerokovať a prijať k tomuto návrhu uznesenie na najbližšom riadnom zasadnutí.

Návrh na schválenie Územného plánu mesta Prešov – zmien a doplnkov 2009 predložil Vladimír Ligus, hlavný architekt mesta. Radní k materiálu neprijali uznesenie.

Informatívnu správu z rokovania s členmi Združenia Torysa o možnosti ďalšej efektívnej činnosti združenia a opodstatnenosti jeho fungovania predložila Daniela Dzubajová, vedúca organizačného odboru MsÚ. Mestská rada zobrala materiál na vedomie a odporučila Mestskému zastupiteľstvu tento materiál zobrať na vedomie.

Návrh na zvolanie XL. riadneho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Prešove predložil Jozef Višňovský, prednosta MsÚ. Poslanci prijali k tomuto materiálu uznesenie, v ktorom navrhujú primátorovi Pavlovi Hagyarimu zvolať XL. riadne zasadnutie MsZ na deň 21. októbra 2009 so začiatkom o 10.00 hod.

Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región